Kotalavalla Turkka Aaltonen

Turkka Aaltonen

TURKKA AALTONEN – erätaitojen grand old man – on yksi Kotalavan odotetuimmista vieraista. Takavuosina Erämessujen vakiovieraana viihtynyt Turkka saapuu Nuotiopiiriin perjantaina.

”Erätaitokouluttaja ja tietokirjailija Turkka Aaltonen edustaa takavuosien retkeilijöille suurta auktoriteettia sekä eräperinneasioiden ja retkiruokailun luotto-opettajaa.

Ikämieseränkävijä on vielä voimissaan, eikä poikamainen kiinnostus retkeilytietouteen tai huumorin värittämä tarinaniskentä ole kadonnut mihinkään.

Tuskin kukaan suomalainen outdoor-alan henkilö nauttii kotimaassaan, mutta myös ulkomailla, niin suurta arvostusta kuin Turkka Aaltonen. Hän ei ole kiivennyt Mount Everestille eikä hiihtänyt Etelänavalle, mutta retkeilyalan ammattilaisista ei löydy ketään, joka epäilisi hänen tietojaan tai taitojaan sellaisten operaatioiden toteuttamiseen.

Turkka Aaltonen kipusi erä- ja retkeilytaidoista kiinnostuneiden ihmisten esikuvaksi 80-luvulla ja pääsi muunkin kansanosan huulille viimeistään vuonna 1987, kun hän televisiossa Jaakko Kolmosen kokkiohjelmassa valmisti kyykäärmettä grillillä. Yleisradioon tuli katsojapalautetta, missä jaksoa paheksuttiin. Tekijät olivat ymmällään, sillä ohjelma oli vain antanut esimerkkejä hätäruuasta ja muun muassa kertonut, että kyy vastaa ravintosisällöltään oravapaistia ja maultaan rapua. Sinänsä kyyn syömisessä ei ole edelleenkään mitään väärää, sillä se on lainsuojaton eikä suojeltu kuten rantakäärme. Tämä mielenkiintoinen jakso on nähtävissä YLE:n Elävässä arkistossa.

Tänä päivänä, jolloin erilaisista kanavista syötetään elämyksiä ja sankaritarinoita ihmisille, nuori Turkka Aaltonen olisi varmasti kansallinen ikoni ja eräperinteen superjulkkis. Kansainväliseen levitykseen tehdyt ohjelmat selviytymishenkilöistä ja erämaaseikkailijoista huvittavat Turkkaa suuresti, sillä ne ovat niin kaukana todellisuudesta. Toisaalta moinen kuuluisuus tuskin häntä kiinnostaisi lainkaan, joten oman aikansa erägurun viitta riittää hänelle varsin mainiosti.” (Retki-lehti)

Turkka on Kotalavalla perjantaina haastateltavana klo 13.00
ja kello 15.15 hän jakaa messukansalle parhaat reseptinsä.

Turkan kirjoja kannattaa ottaa mukaan, sillä esitysten jälkeen hän jakaa nimikirjoituksia ja on fanien jututettavana.