Huhtikuun lopussa Tampereella järjestetty Supermessut koostui viidestä tapahtumasta, joista yksi oli OutdoorErä. Riihimäellä kahden vuoden välein järjestettävä Erämessut on valtakunnallisesti johtava alan tapahtuma ja nyt välivuotena kokosi parhaat palansa Tampereelle. ”Erämessut on Suomen Erätaito ry:n yhteistyökumppani ja kannatusjäsen, joten osallistuminen messujärjestelyihin jo kolmannen kerran tuntui hyvin luontevalta”, kertoo Joppe Ranta, joka oli messuille rakennetun Nuotiopiirin yksi toimija ja ohjelmalavan juontaja.

Erätaito ry tarjosi messuosastollaan näkyvyyttä pienille retkeilyalan toimijoille ja järjesti messuvieraille mielenkiintoista ohjelmaa. Nuotiopiirissä pääsi tutustumaan tehdastekoisiin risukeittimiin ja nuotioruuan valmistamiseen tarvittaviin välineisiin. Biwak Outdoorin Susanna Ekbland oli tuonut paikalle laajan valikoiman mielenkiintoisia kokkausvälineitä sekä paljon muita varusteita, kuten riippumattoja ja myrskylyhtyjä.

Tentsile Finlandin Tony Tavi esitteli puussa asumisen ihanuutta ja oli ilmaan ripustettavia telttoja messukävijöiden ihmeteltäväksi. Mielenkiintoisia olivat myös Tonyn muut tuotteet, kuten retkisuppailuun sopiva lauta ja poikittain maattava riippumatto, Amok. Tiukasti maan tasolla tapahtuvasta kotaretkeilystä oli Tampereelle saapunut Suomen Erätaito ry:ssäkin vaikuttava Anssi Romo. Juuvi-puupolttimen keksijä ja rakentaja oli jo luovuttanut tuotteen kaupallisen valmistuksen, mutta saapui silti messuille kertomaan rakkaasta harrastuksestaan.

Erätaito ry:n 190 neliön osaston toisen päädyn täytti suuri kota, jonka sisälle oli Joppe Ranta rakentanut ”Retkinikkarin leirin”. Hämärään kotaan kasattu näyttely esitteli retkeilyvälineitä kaukaa vuosien takaa, verraten niitä nykyaikaisiin varusteisiin. Yksityiskohdat oli noukittu katsojaa varten valospotein irti taustasta ja vanhan Sopu-teltan ovella olleesta isosta näytöstä, jossa pyöri valittuja videoita Retkinikkarin niksejä ja vinkkejä käsittelevästä tuotannosta.

Kodan kupeessa oli ohjelmalava, jossa pidettiin päivittäin tietoiskuja vaelluskenkien valinnasta Meindlin näkökulmasta, esiteltiin Stanley-termospullojen anatomiaa ja Leathermanin monipuolisia toimintoja. Oman osansa päiväohjelmasta saivat Karttakeskuksen repeämättömät ja vedenkestävät kartat, suomalaiset komposiittimateriaalista valmistetut Kupilka-astiat, Patikointimatkat ja moni muu. Oman hienon osansa ohjelmalavalle toivat Mikko Peltsi Peltola, joka kertoi maastopyöräilyharrastuksestaan ja Kimmo Ohtonen, joka perehdytti täysiä katsomoita luontokuvauksen saloihin. Lavan haikeimpiin ohjelmiin kuului varmasti kotimaisten retkeilyvälineiden keksimiseen ja valmistamiseen paneutunut keskusteluhetki. Joppe Ranta haastatteli Anssi Romoa Juuvi-puupolttimen vaiheista, idea-asteelta aina tähän päivään, eli elinkaaren päähän. Anssi kertoi avoimesti niistä vaikeuksista, mihin pieni kotimainen tuotanto joutuu. Kaupalliset paineet ja suomalaisen työn hinta tukahduttaa yrittämisen mahdollisuudet, vaikka tuote olisi erinomainen ja haluttu.

Suomen Erätaito Ry oli OutdoorErä-messuihin hyvin tyytyväinen ja saadun palautteen perusteella on pääteltävissä, että myös messuosastomme ohjelmineen oli myös messukävijöiden ja -järjestäjien sekä muiden näytteilleasettajien mieleen. ”Suomen Erätaidon osasto ja Retkinikkari Joppe Rannan ohjelmalava olivat jälleen yksi OutdoorErä-messujen suosituimmista kohtaamispaikoista”, kiittelee Riihimäen Erämessujen toimitusjohtaja Ninni Pulli. Erinomainen yhteistyö Riihimäen messut Oy:n kanssa näyttää jatkuvan, sillä ensi kesäkuussa 2018 järjestettävät Erämessut ovat kiivaasti jo työn alla ja ohjelmallinen kattaus hakee parhaillaan muotoaan. Kiitokset Tampere. Nyt nokka kohti Erämessuja.

Kategoriat: Ajankohtaista