Talviluonnonpäivä

Lauantaina 4.2. Risuretkeillään Luontokeskus Haltian tapahtumakentällä osana Haltian Winter Action Dayta. Suomen Erätaidon talvileiri on täynnä ihmeteltävää ja mielenkiintoista asiaa talviretkeilyyn liittyen. Erätaidon talvileirissä ovat mukana Retkinikkari Joppe Ranta, Laatuteltta, Biwak Outdoor, Hawu Pro/Pasi Ylirisku, Tunturikerho Kavtsi, Minna Jakosuo, Juhani Tunnela ja Juuvi/Anssi Romo.

Erätaidon talvileiri ja Winter Action Day ottavat vierailijoita vastaan aamukymmenestä lähtien ja muiden lopetellessa päivän ohjelmiaan klo 15 aikoihin jatkaa Erätaito Haltian tapahtumakentällä Retkiyöhaasteen yhteisen talviyöpymisen merkeissä. Ohjelma jatkuu kodassa nuotion äärellä jutustellen pitkälle iltaan.

Tietoiskut Erätaidon talvileirissä:
10.45 Hawun mullistava kamiinaprojekti, Pasi Ylirisku
11.15 Tunturikerho Kavtsi ja tulevat talviretket
11.45 Risukeittimet – jokaiselle jotain, Rauno Harttimo
13.45 Grammanviilauksen alkeet, Juhani ”Metsis” Metsäpelto
14.00 Nuotiosta keittimeksi – helpotusta lain tulkintaan, Juhani Tunnela
14.45 Matala kynnys vaeltamiseen, Minna Jakosuo
15.15 Kaasukeittimien helppous, Joppe Ranta
15.45 Retkiyöhaaste ja muut toiminta, Suomen Erätaito ry
16.45 Kotaretkely, Anssi Romo

Talvileirin muut pisteet:
Retkinikkari Joppe Ranta laittaa näytille vanhan ja uuden tyylin talvimajoitteet. Retkinikkarin pisteellä myös keittimet osoittavat konkreettisesti retkeilyn pitkiä perinteitä, sillä 1970-luvun neuvostoliittolainen matkakeitin tai Nalle Coranderin käpykeitin, ovat esimerkkejä risuretkeilystä jo kaukaa ennen nykyisen buumin alkamista. Näytillä on myös 125-vuotisjuhlavuotta viettävän Primus-keitinmerkin legendaarinen retkikuntakeitin vuodelta 1937 ja uusi kannettava tulisija. Risurallissa on myös Primuksen kevään uutuuskeittimet ensimmäistä kertaa näytillä Suomessa.

Mikä mietityttää kotaretkeilyssä? Epäilyttääkö tulien tekeminen kodan sisälle? Paljonko kota ja varustekokonaisuus oikeasti painavat – mitä kaikkea kotaretkeilyyn tarvitaan?
Anssi Romo on viime vuodet työkseen istunut vaelluskodassa tulta tuijottaen – miettien miten Juuvi-puupolttimesta saisi vielä paremman kotalämmittimen, ja miten kotaa saisi vielä monikäyttöisemmäksi. Anssi on mukana Risurallissa, kodan ja Juuvin kanssa. Mutta koska kyse on tuotekehittäjästä, todennäköisesti ette saa tältä kaverilta kodan käyttöön yhtä oikeaa vastausta – vaan lisää kysymyksiä ja ajatuksia siitä miksei kotaa voisi käyttää jotenkin toisinkin? Tulkaa siis keskustelemaan, väittelemään, epäilemään – tai puhumaan kodan puolesta. Tulta tuijottaen.

Huikean pitkät perinteet omaava Laatuteltta on mukanamme Risurallissa. Tule tutustumaan tuotteisiin ja vaikka rupattelemaan Tuijan kanssa omista telttatarpeistasi. Laatuteltta valmistaa mittatilaustyönä majoitteet pienille ja isoillekin porukoille.

Risurallissa on mukana yhteistyökumppanimme Biwak Outdoor. Suski tuo näytille ison kattauksen risukeittimiä sekä mm. Petromaxin ulkoilmakokkailuun tarkoitettuja mielenkiintoisia ja käytännöllisiä tuotteita. Tervetuloa tutustumaan.

Kiinnostaisiko lähteä talviretkelle ensimmäistä kertaa tai vaikka vaativalle ahkiovaellukselle lapin tuntureille? Tunturikerho Kavtsi tulee esittelemään talviretkeilyvarusteita ja kertomaan tulevista talviretkistä ja -vaelluksista. Esillä on kerhon talvireissuilla vuosien varrella kehitetyt talviteltta ”Kösäkkö” sekä ahkio.

Viidentoista vuoden telttaprojekti on tuottanut varsin monikäyttöisen HAWU-teltan. Keksijät eivät lepää, vaan kahdeksankulmaisen miehistöteltan oheen on työn alla tunneltta ja lajitelma hyvin kiinnostavia kaminoita. Hawu-miehistö saapuu Risuralliin esittelemään tuotteitaan. Nyt kannattaa kiirehtiä paikalle tutustumaan kuumiin suomalaisiin uutuuksiin ja piinaamaan keksijöitä tiukoilla kysymyksillä.

Kuukausi yksin erämaassa Minna Jakosuo tulee iltapäivällä kertomaan retkistään ja matalan kynnyksen vaeltamisesta.

Huippuretki-blogin ja Sokosti Challenge -vaelluskurssin taustalta löytyvä Juhani Metsäpelto tulee kertomaan grammanviilauksesta retkeilyssä ja vaelluksilla.

Luontokeskus Haltia ottaa osaa talvileirissä yöpymiseen ja esittää haasteen niille, jotka yöpyvät Haltian tapahtumakentällä. Kokemuksistaan ja fiiliksistään yön aikana Haltian ja Luonnonpäivien tunnisteilla someileva pääsee maksutta Haltian näyttelyihin sunnuntaina 5.2.17. Pääsy lunastetaan näyttämällä julkaistut kuvat ja tunnisteet Haltian lippukassalla.
Tunnisteet FB: #haltia, @haltiacom, #luonnonpäivät Instagram: #haltia, #luonnonpaivat
Twitter: @HaltiaSuomi, #haltia, @luonnonpaiva

Kategoriat: Ajankohtaista